Билков еликсир за здравето на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчния мехур. Формулиран е на базата на хилядолетните рецепти, съчетаващи горчиви растения и традиционно използвани за стимулиране производството и потока на жлъчката, подобряване на храносмилателния процес и облекчаване работата на черния дроб.
Употребата на шведската горчивка с лечебни цели датира от векове. Счита се, че швейцарският учен и лекар Парацелз пръв започва да използва комбинациите от горчиви растения. Доста по-късно (през XVIII в.), шведските медици Claus Samst и Urban Hjärne преоткриват ползата от горчивите билки и редовно ги прилагат в практиката си.
Най-голяма заслуга за популяризиране на „горчивите тоници“, има австрийската природна лечителка Мария Требен, живяла през 80-те години на XX в. В своите книги, най-значима сред които е „Здраве от аптеката на Господ“ и в лекциите си, тя обстойно разглежда широкия спектър ценни свойства на горчивките.
При кои състояния помага шведската горчивка:
- прекомерно образуване на газове и често подуване на корема;
- тежест и дискомфорт след хранене;
- гастрит и киселини;
- запек или диария;
- стомашни неразположения, дължащи се на стрес;
- омазнен черен дроб и други чернодробни проблеми;
- нарушения в производството на жлъчен сок, застой на жлъчката (холестаза);
- забавен метаболизъм;
- повишен апетит;
- високи нива на холестерола и/или на кръвната захар;
- затлъстяване и наднормено тегло.
Защо горчивото е полезно
Горчивият вкус отдавна няма място в съвременната диета, но макар и нежелан, той има важно значение за разграждане на храната и абсорбцията на полезните й компоненти.
Горчивият вкус предизвиква активирането на определени рецептори, чиято основна роля е да стимулират функцията на слюнчените жлези, стомаха, панкреаса, черния дроб и жлъчния мехур. В резултат, производството на слюнка, храносмилателни ензими, стомашен сок и жлъчка се увеличава, което от своя страна подпомага работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчния мехур.
Обогатяването на режима с повече полезни горчиви храни (артишок, рукола, кейл, джинджифил, брюкселско зеле и др.), е трудно за повечето хора и особено за привикналите към съвсем различен тип диета. Тук шведската горчивка ще изиграе своята ценна роля. Комбинацията от горчиви лечебни растения в състава й е отлична алтернатива, която подобрява здравето на червата, черния дроб и жлъчния мехур, и същевременно действа като противоотрова срещу вредните последствия от прекомерната консумация на пържени, мазни и преработени храни.
Освен природен диджестив, шведската горчивка е и естествен антиацид, който за разлика от конвенционалните антиацидни средства не потиска производството на стомашна киселина, нужна за смилането и усвояването на храната.
В допълнение към ефектите си върху гастроинтестиналния тракт, шведската горчивка действа като детоксикатор – стимулира производството и свободния поток на жлъчка, която освен за процеса на храносмилане, е нужна за извеждане на отпадните продукти от тялото.
Други ползи от шведската горчивка:
- подпомага екскрецията на излишния холестерол;
- метаболитен тоник, подобряващ обмяната на веществата и превръщането на храната в енергия;
- нормализира производството на инсулин и подпомага правилното му използване от клетките;
- стабилизира нивата на кръвната захар
- поддържа усещането за ситост като потиска производството на грелин – хормона на глада.
Шведската горчивка може да се приема за продължителен период от време като терапевтично средство или да се прилага инцидентно – при временен стомашен дискомфорт, провокиран от обилно нахранване и прекаляване с алкохола.
Съставки: Билков концентрат по рецептата на Мария Требен (корен от: ангелика, куркума, обикновен пелин, мъждрян, териак ревен, безстъблена решека; натурален камфор, смирна, листа от сена, шафран
Съдържа: Алкохол 32%
Хранителна добавка, 200 ml.
Дозировка и приложение
Приложение: Подпомага нормалното състояние на храносмилателния тракт, нервната и имунната система.
Забележка: Не се препоръчва за употреба от кърмещи жени и малки деца. Да не се използва като заместител на разнообразното и пълноценно хранене. Да не се превишава дневната препоръчителна доза.
Препоръчителна доза за дневен прием от продукта : По 1 ч.л. 1 – 3 пъти дневно, разтворени в 200 ml вода, билков чай или сок.
Съхранение: На стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. На място, недостъпно за деца.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител
Производител: Ihrlich Kräuter, Германия
Вносител: Холиста Експрес, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.Ihrlich.de
Тел.: 0700 12498