Комплект за ферментация от Fairment съчетава всички необходими пособия и растителни продукти, за да си направите туршия, кимчи, веган сирена и млека изцяло у дома и само в няколко лесни стъпки
С него превръщате традиционен зеленчук в истинска суперхрана и снабдявате тялото си с изобилие и ключови за балансирания човешки микробиом добри бактерии. В комплекта няма каквито и да е вредни вещества, пластмасови изделия, ГМО или следи от животински продукти.
Какви ползи носи ферментиралата храна?
- Разгражда така наречените антинутриенти или задържаните не просто не полезни, а дори вредни вещества чрез консумираната ежедневна храна (например, фитинова киселина, лектините и други);
- Предпазват от сериозни дефицити на ключови витамини и минерали, тъй като осигуряват на тялото богато количество от ценни нутриенти;
- Инхибира активността на провъзпалителните клетки;
- Съдейства за оптимизирането на стомашно-чревния тракт;
- Има помощен ефект в диетата за отслабване;
- Намалява признаците на честия/хроничен запек;
- Подпомага въглехидратния метаболизъм;
- Подобрява състоянието на червата и насърчава техните функции, като значително успокоява симптомите при възпалени или раздразнени черва, включително при хронични заболявания;
- Насърчава когнитивните способности, сърдечно-съдовото здраве и доброто настроение, както и физическата издръжливост и общия тонус, като има ключова роля за поддържането на здрава имунна система.
Какво е ферментация?
Чрез ферментиране хранителните продукти променят не само вкуса и аромата си, но и полезните си свойства. До голяма степен ферментиралите храни разполагат с по-широк обем от терапевтични качества, защото към тези от консумацията им във свеж вид, се добавят и други допълнителни профилактични действия върху организма. Ето защо през вековете народите са ферментирали главно зеленчуци не само за да разнообразят трапезата си, но и да подобрят качеството си на живот. Получените нови храни днес дори придобиват качеството на суперхрани.
Ферментацията в научен аспект представлява разграждането на въглехидрата при специфични условия, в които липсва намесата на кислород. В резултат на този процес те се превръщат в лактакт и органична киселина (например, мравчена, млечна и други).
В практичен аспект ферментирането на зеленчуци става чрез смесването им със специфични дрожди или добри бактерии. Този процес култивира наличните в продуктите витамини и ензими, но често и генерира нови такива. За целта основният и добавеният за ферментация ресурс се оставят да взаимодействат известно време – от няколко часа до няколко седмици.
Какво включва комплектът?
В този комплект за ферментация ще получите всичко нужно, за да приготвите ферментирали зеленчуци, туршии, Кимчи и други подобни традиционни рецепти за добавяне на пробиотични свойства и нов вкус на традиционните за трапезата ни храни:
- 2 x буркана от 473 ml с капак от неръждаема стомана;
- 2 x приставки за ферментация, включително помпа;
- 2 x практични стъклени тежести за претегляне на вашите ферменти;
- 1 x удобна преса за билки.
Комплект за ферментация от немската компания Fairment е идеален продукт за кухнята на всеки, който обича да приготвя храната си у дома и цени най-високата й степен на качество и чистота.
Съставки:
2 x буркана от 473 ml с капак от неръждаема стомана;
2 x приставки за ферментация, включително помпа;
2 x практични стъклени тежести за претегляне на вашите ферменти;
1 x удобна преса за билки.
Направи си ферментирали краставички у дома!
Съставки
- 500 г краставички (корнишони)
- 1 глава кромид лук
- 1 връзка копър
- 1 ч. л. черен пипер
- Сол (за предпочитане хималайска)
- Филтрирана или обикновена вода
Начин на приготвяне:
1. Поставете краставиците в ледена вода за 1-2 часа, за да станат по-хрупкави.
2. Направете саламура, като разтворите 35 г сол в 1 литър вода.
3. Измийте добре и отрежете двата края на краставичките, тъй като може да са горчиви.
4. Нарежете лука на кръгчета, а копъра на ситно и ги поставете на дъното на буркана, заедно със зърната черен пипер.
5. Наредете краставичките плътно в буркана, така че да останат само 3-4 см свободни до ръба му.
6. Залейте със саламурата, като оставите 2-3 см празно място до ръба на буркана.
7. Запечатайте буркана и залепете етикет с датата на затваряне.
8. Оставете буркана на стайна температура през първите 3-5 дни, за да започне да ферментира по-бързо.
9. Преместете буркана на по-хладно място, за предпочитане в хладилник, за да не станат краставичките прекалено кисели.
10. След около 2 седмици, краставиците са напълно ферментирали. Ако се съхраняват в хладилник, ще издържат 2-3 месеца.
Производител
Производител: Fairment GmbH, Берлин.
Вносител: Холиста Експрес, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.fairment.com
Тел.: 0700 12498