Бактериална БИО култура за направата на веган сирене 10 g е специализиран продукт, с който без да сте млекопроизводител, можете сами да си приготвите сирене по ваш собствен вкус
Той е идеален за хора с лактозна непоносимост или такива на веган режим. Био бактериалната култура удачно си взаимодейства със суровини от ядки. Крайният резултат е автентичен и близък до традиционния за млечните продукти вкус, но с изцяло растителен нискокалоричен състав. Не съдържа каквито и да е химикали, лактоза, глутен и алергени. Няма следи от ГМО и вредни химикали.
Ползи за здравето
- Предоставя по-голямата част от полезните нутриенти, типични за класическото сирене от млечни суровини, но съдържа и допълнителни терапевтични вещества като аминокиселини, омега-3 мастни киселини и други;
- Намалява риска от алергични реакции и развитие на лактозна непоносимост;
- Подобрява храносмилателните процеси;
- Подпомага приема на по-малко калории в рамките на деня, без да се променя значително вида консумирани ястия и хранителни продукти;
- Оптимизира функциите на имунната система;
- Има известен релаксиращ ефект върху нервната система;
- Спомага за овладяването на баланса между лошия и добрия холестерол;
- Предпазва от усложнения при някои видове сърдечно-съдови заболявания;
- Спомага за производството на червени кръвни клетки;
- Тонизира и засища тялото, без да натоварва стомашно-чревния тракт и да предизвиква подуване.
За кого се препоръчва растителното сирене?
Растителното сирене е почти сходно на вкус с класическото, направено от краве, овче или козе мляко. Същевременно за някои хора то е наложителен избор, а не желание за експеримент в кухнята или задоволяване на нуждата да се опитват различни вкусове.
Най-често преминаването от млечно към веган сирене се препоръчва от експертите за следните пациенти:
- С доказана лактозна непоносимост;
- С чести прояви на алергични реакции към определени храни;
- Вегани;
- Малки деца с генетична предразположеност към лактозна непоносимост;
- При хранителна диета, ограничаваща определени храни в следствие на заболяване или терапия с антибиотици;
- При силно раздразнени черва и други стомашно-чревни състояния, придружени с газове, подуване, нарушена перисталтика и т.н.
Какви пробиотични щамове съдържа?
В тази био бактериална култура за направа сирене ще намерите полезни бактериални щамове на следните пробиотични видове:
- Стрептококус термофилус* /Streptococcus thermophilus/
- Лактобацилус булгарикус* /Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus/
- Лактобацилус булгарикус*/Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis/
- Лактобацилус ацидофилус*/Lactobacillus acidophilus NCFM/
- Бифидобактериум лактис*/Bifidobacterium lactis HNO19TM/
- Лактобацилус*/Lactobacillus/
Бактериална БИО култура за направата на веган сирене 10 g е натурален продукт за почиталите на домашно приготвената храна и здравословния начин на живот. Създаден от немската компания Fairment.
Съставки:
Стрептококус термофилус* /Streptococcus thermophilus/
Лактобацилус булгарикус* /Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus/
Лактобацилус булгарикус*/Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis/
Лактобацилус ацидофилус*/Lactobacillus acidophilus NCFM/
Бифидобактериум лактис*/Bifidobacterium lactis HNO19TM/
Лактобацилус*/Lactobacillus/
*от контролирано био земеделие.
Хранителна стойност: | В 100 g |
Енергия |
1530 Kj/366 kcal |
Мазнини |
0 g |
Въглехидрати |
90 g |
От които захари |
90 g |
Протеин |
0 g |
Сол |
0 g |
Не съдържа: глутен.
Подходящо за вегани.
Хранителен продукт, 1 пакет x 10 g
Инструкции за приготвяне на веган сирене
-
Накиснете 150г кашу за една нощ. Изплакнете накиснатото кашу и го залейте с гореща вода за още една минута, за да убие нежеланите микроби. Прецедете и сложете ядките в блендера.
-
Пасирайте ядките със 140мл вода, 1/2 ч. л. сол и, ако е необходимо, добавете 1 с. л. мая на люспи, докато се получи кремообразна маса. Сложете получената смес в съд (буркан/купа за ферментация) и го затворите плътно. Съдът не се пълни догоре, за да не прелее сместа от ферментацията. Ако сместа се затопли от пасирането, трябва да се охлади под 45°C. Добавя се бактериалната култура и се разбърква добре.
-
Затворете херметически съда и го оставете на топло място да ферментира за около 24 часа.
-
На следващия ден подгответе оборудването за източване. Изсипете вряла вода върху тензуха и внимателно го изцедете. Почистете формата за сирене с гореща вода.
-
Поставете тензуха върху формата за сирене и изсипете сместа от кашу в кърпата. Покрийте сместа изцяло с тензуха. За около 10-24 часа (в зависимост от желаната твърдост) поставете формата за сирене леко повдигната в купа, за да може водата да се отцеди. В зависимост от това колко кисело харесвате веган сиренето, можете да го отцедите на стайна температура или в хладилника. Процесът на ферментация продължава на топло и спира в хладилника.
-
Ако веган сиренето има желаната твърдост и киселинност, може да се поръси добре с див лук, сусам, кимион или други подправки на вкус.
Забележка: В комплекта се съдържа и 1 брой мерителна лъжица.
Начин на приложение: С това количество закваска можете да правите сирене до 50 пъти.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител
Производител: Fairment GmbH, Берлин.
Вносител: Холиста Експрес, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.fairment.com
Тел.: 0700 12498