Ако вярвате, че природата е най-добрият лечител, а хилядолетният опит на предците ни, натрупан в усилията да бъдат здрави, благодарение на даровете й, е безценен – BIO Heidelbeere – Oxymel е точно за вас
От австрийската компания Obsthoff Retter възкресяват едно старо, народно лечебно домашно лекарство, което e познато още от времето на Хипократ и се използва от поколения в много региони на Европа и Азия, включително Ориента. Името му е Oxymel и произлиза от латински – означава „киселина и мед“. Всъщност основните съставки на това природно лекарство са висококачествен оцет, функционално балансиран с мед, в комбинация с горчиви билки като бял равнец и глухарче плюс сок от боровинки. Те съдържат много танини и антоцианини и имат стягащи, противовъзпалителни, антимикробни и антиоксидантни свойства, които са особено подходящи за следните области:
- Метаболизъм
- Черен дроб
- Жлъчка и храносмилане
Oxymel – природен лек, познат още от времето на Хипократ
Класически, но често пренебрегвани билкови препарати, оксимелите с днешна дата са реабилитирани като естествен начин за подпомагане на различни органи и системи в тялото. На основата на доказаните съюзници мед и оцет (най-често ябълков), те са били използвани от векове за различни проблеми с дихателната и имунната система, включително кашлица, слуз и затруднено дишане, храносмилането, червата, бъбреците, далака, черния дроб и др. Употребата на оксимел е документирана още от епохата на Хипократ като средство за използване и извличане на ценните съставки на горчиви билки, които не са толкова приятни на вкус, когато се приемат чрез други методи. В случая на O1 BIO Heidelbeere – Oxymel използваните билки са бял равнец и глухарче, а антоцианините и другите фитонутриенти на сока от червената боровинка подсилват действието им с допълнителна антиоксидантна защита и противовъзпалително действие.
Комбинацията от мед и оцет – балсам за метаболизма, стомаха и черния дроб
Оцетът съдържа оцетна киселина, която може да стимулира производството на храносмилателни ензими. Това помага за по-ефективно разграждане на храната, насърчавайки по-доброто усвояване на хранителни вещества. В същото време медът действа като пребиотик, подхранвайки полезните бактерии в червата. Здравият чревен микробиом е от решаващо значение за ефективното храносмилане и цялостното здраве на червата.
Доказано е, че ябълковият оцет балансира стомашната киселинност, което може да подпомогне храносмилането на протеини и мазнини. Този баланс може също да предотврати проблеми като киселини и киселинен рефлукс. Антибактериалните свойства на меда пък могат да помогнат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии, намалявайки риска от инфекции и насърчавайки цялостното здраве на храносмилането.
Ябълковият оцет може да помогне и за детоксикацията на черния дроб, като се свързва с токсините и помага за елиминирането им от тялото. Може също да поддържа здравето на черния дроб чрез подобряване на метаболитните процеси. Това се случва с подкрепата на меда, който е богат на антиоксиданти и защитава черния дроб от оксидативен стрес и увреждане.
Не са за подценяване и противовъзпалителни свойства на комбинацията между киселия оцет и сладкия мед. Те съдържат противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението на черния дроб, което е от решаващо значение за поддържане на здравословна функция на този орган.
Оцетната киселина в оцета стимулира и производството на жлъчка, което е от съществено значение за храносмилането и усвояването на мазнините. Адекватното производство на жлъчка е от решаващо значение за разграждането на хранителните мазнини и предотвратяването на проблеми като камъни в жлъчката. Докато медът сам по себе си не стимулира директно производството на жлъчка, ролята му в поддържането на цялостното здраве на черния дроб косвено подпомага производството на жлъчка. Така здравият черен дроб произвежда жлъчка по-ефективно.
И не на последно място, изброените ефекти водят до подобрен метаболизъм на мазнините, което може да помогне за регулиране на теглото и да намали риска от мастно чернодробно заболяване.
Подобрен киселинно-алкален баланс
Въпреки че оцетът е кисел (с pH около 2-3), той има алкализиращ ефект, след като се метаболизира. Това означава, че може да помогне за балансиране на pH на тялото чрез намаляване на общата киселинност. Ябълковият оцет е особено известен с този ефект.
Суровият мед има леко кисело pH (около 3,9), но подобно на оцета, той може да има алкализиращ ефект върху тялото. Неговите естествени захари се метаболизират, за да образуват основни (алкални) странични продукти, които помагат за поддържане на балансирано pH.
Резултатът е:
- Неутрализиране на стомашната киселина
Оцетната киселина в оцета може да помогне за увеличаване на производството на стомашна киселина, ако стомашната ви киселина е твърде ниска (състояние, известно като хипохлорхидрия), което подобрява храносмилането и може да помогне за предотвратяване на рефлукс. Медът може да успокои лигавицата на хранопровода и стомаха, осигурявайки облекчение от дразнене, причинено от киселинен рефлукс, въпреки че не неутрализира директно киселината.
- Системна алкалност
След храносмилането метаболитният ефект на оцета е алкализиращ, което може да помогне за намаляване на тежестта на системната ацидоза (състояние, при което течностите на тялото съдържат твърде много киселина). Медът пък съдържа минерали като калций, калий и магнезий, които помагат за буфериране на киселините в тялото, насърчавайки алкална среда.
Обшият ефект от приема на оцет и мед се свързва не само с подобрено храносмилане, но и по-добра имунна функция, намалено възпаление, повишаване на общите енергийни нива в тялото, по-добър клетъчен метаболизъм, намаляване на чувството на умора и повишаване на цялостната жизненост. Алкализиращите минерали в меда и метаболизираният ефект на оцета могат да помогнат за поддържане на костната плътност и предотвратяване на остеопорозата. Алкалната среда улеснява и отстраняването на токсините от тялото, като подпомага функцията на черния дроб и бъбреците.
Бял равнец и глухарче – изпитани във времето горчиви билки в помощ на за стомаха, жлъчката и черния дроб
Както белия равнец, така и глухарчето поддържат здравето на черния дроб, като защитават чернодробните клетки и засилват процесите на детоксикация. Те подпомагат храносмилането, като стимулират секрецията на храносмилателни ензими и намаляват възпалението в храносмилателния тракт. Освен това те насърчават производството и потока на жлъчка, което е от съществено значение за храносмилането и усвояването на мазнините. Тези действия правят белия равнец и глухарчето ценни билки за поддържане на цялостното здраве на храносмилането и чернодробната функция.
Как ги определя системата на китайската традиционна медицина?
Глухарче
- Елемент: Огън
- Вкус: горчив
- Ефект: охлаждащ
- Органи: черен дроб, жлъчен мехур, стомах, черва, бъбреци, пикочен мехур, далак
Бял равнец
- Елемент: Огън/Метал
- Вкус: пикантен, горчив
- Ефект: термично неутрален
- Органи: бели дробове, черен дроб, далак, стомах, бъбрек, пикочен мехур, сърце
Как действат?
- Подкрепа за черния дроб
Бял равнец: притежава хепатопротективни свойства, което означава, че помага за защита на чернодробните клетки от увреждане, причинено от токсини и оксидативен стрес. Подпомага процесите на детоксикация на черния дроб, като подобрява способността на черния дроб да пречиства кръвта и да премахва токсините от тялото.
Глухарче: коренът от глухарче е известен със своите силни детоксикиращи ефекти върху черния дроб. Стимулира функцията на черния дроб и му помага да филтрира и елиминира по-ефективно токсините. Глухарчето съдържа антиоксиданти, които предпазват чернодробните клетки от увреждане и поддържат цялостното здраве на черния дроб.
- Храносмилане
Бял равнец: стимулира секрецията на храносмилателни ензими и сокове, което спомага за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Има противовъзпалителни свойства, които могат да успокоят храносмилателния тракт и да намалят симптомите на лошо храносмилане, като подуване на корема и спазми.
Глухарче: често се използва за стимулиране на апетита и увеличаване на производството на храносмилателни сокове. Може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като запек, подуване на корема и лошо храносмилане, като насърчава здравословното храносмилане и редовните движения на червата.
- Производство на жлъчка
Бял равнец: действа жлъчегонно, което означава, че стимулира производството и потока на жлъчката от черния дроб към жлъчния мехур и в храносмилателния тракт. Това подпомага храносмилането и усвояването на мазнините.
Глухарче: увеличава производството на жлъчка, което е от решаващо значение за разграждането на мазнините в диетата и поддържа цялостното здраве на храносмилането. Също така поддържа функцията на жлъчния мехур, като насърчава здравословния поток на жлъчката, което може да помогне за предотвратяване на камъни в жлъчката и други проблеми с жлъчния мехур.
Боровинката – един от най-силните антиоксиданти в природата
-
Елемент: дърво
-
Вкус: кисел
-
Ефект: охлаждащ
-
Органи: черен дроб, стомах, черва, бъбреци
(според китайската традиционна медицина)
Органичния сок от боровинки в O1 BIO Heidelbeere – Oxymel може да допълни ползите от горчиви билки като бял равнец и глухарче по няколко начина, тъй като тези плодове са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които помагат за защита на чернодробните клетки от оксидативен стрес и увреждане. Това може да засили хепатопротективните ефекти на белия равнец и глухарчето.
Противовъзпалителните свойства на боровинките могат допълнително да намалят възпалението в черния дроб, допълвайки защитните и детоксикиращи ефекти на белия равнец и глухарчето. Те спомагат за стимулиране на производството на храносмилателни ензими, които могат да допълнят увеличените храносмилателни секреции, стимулирани от бял равнец и глухарче, подобрявайки общата храносмилателна ефективност.
И не на последно място, високите нива на витамини C и K, заедно с други основни хранителни вещества в боровинките, укрепват имунитета. А здравата имунна система е жизненоважна за поддържане на цялостното здраве и допълване на детоксикиращите ефекти на белия равнец и глухарчето.
Съставки: 100% чист пресован сок от боровинки*, пчелен мед*, оцет*, екстракт от глухарче*, екстракт от бял равнец*
Хранителна стойност: | В 100 ml |
Енергийна стойност |
160.0 kJ/ 38.0 kcal |
Мазнини киселини |
0.20 g |
От които наситени |
0.00 g |
Въглехидрати |
4.30 g |
от които захар |
3.20 g |
Фибри |
1.40 g |
Протеин |
0.60 g |
Сол |
0.00 g |
Не съдържа: Глутен.
Подходящо за вегани.
*от контролирано био земеделие.
Без консерванти, без подобрители на вкуса, без добавени аромати, без добавени оцветители и без добавена захар.
Сок, 250 ml
Производител
Производител: Obsthof Retter GmbH, Австрия.
Вносител: Холиста Експрес, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.obsthof-retter.com
Тел.: 0700 12498