Steviola Xylit е естествен подсладител – ксилитол, направен от екстракт от бреза, който е здравословна алтернатива на трапезната захар
Съдържа около 40% по-малко калории и значително допринася за правилната минерализация на зъбите, като по този начин предотвратява кариеса. Като подсладител, ксилитолът е идеално разтворим във вода и е идеален за приготвяне на здравословни рецепти. Ксилитолът има с цели 36% по-малко калории от бялата захар, което го прави подходящ при нискокалорични хранителни режими.
Здравословни предимства на Steviola Xylit пред захарта:
- Човешкото тяло познава ксилитола, защото се произвежда по време на метаболизма. Така той бързо го разпознава от тялото и усвоява, което положително отличава ксилитола от изкуствените подсладители;
- Ксилитолът съдържа 40% по-малко калории и 75% по-малко въглехидрати в сравнение със захарта;
- Нивото му на сладост е идентично с това на захарта, но той не покачва толкова драстично нивата на кръвната захар;
- Ксилитолът намалява прилепването на бактериите към зъбните повърхности и по този начин намалява образуването на зъбна плака;
- Ксилитолът стимулиране слюноотделянето и по този начин се неутрализират замърсяванията в устната кухина;
- Ксилитолът повишава активността на белите кръвни клетки, като по този начин укрепва имунната ни система и ни предпазва от появата на бактериални заболявания.
- Увеличава костното и минералното съдържание, като по този начин намалява шансовете за заболяване от остеопороза.
- Докато обикновената захар има гликемичен индекс от около 60 – 70, ксилитолът има значително по-нисък гликемичен индекс, само 7;
- Ксилитолът е отлична алтернатива на захарта за всички спортисти и хора, които се опитват да намалят приема на калории или захар.
Какво представлява ксилитолът?
Ксилитолът, известен още като „брезова захар“, е естествена алтернатива на конвенционалната захар със значително по-малко калории. Един грам ксилитол съдържа 2,4 калории и приблизително 0,6 грама въглехидрат. Той се добавя към широка гама от продукти за защита на зъбите от кариес и като заместител на захарта. Ксилитолът присъства в кората на дърветата и растенията, а също така в някои плодове и зеленчуци като сливи, ягоди и карфиол. Освен това, нашето собствено тяло произвежда ксилитол, макар и в много малки количества, така че той се усвоява изключително лесно и почти напълно.
Хранителна стойност: | В 100 g: |
Калории |
990 kJ/ 236 kCal |
Мазнини |
0 g |
Въглехидрати |
99.8 g |
От които захари |
0 g |
От които многовалентни алкохоли | 99.8 g |
Сол |
5 mg |
Съставки: Ксилитол на прах – натурален подсладител, познат и с наименованието брезова захар, тъй като се извлича от кора на брезови дървета, по-рядко и от кора на бук. Има наситен и сладък вкус, подобен на този на захарта. Поради ниския си гликемичен индекс (8,5) той се абсорбира по-бавно от захарта. Често присъства в нисковъглехидратни диети или като алтернатива на бялата захар
Не съдържа: Малтодекстрин, дрожди, глутен, мляко, яйца и соя.
Нето тегло: 500 g
Дозировка и приложение
Начин на приложение: За подслаждане на смутита, шейкове, сурови десерти, зърнени закуски, домашно приготвени напитки и печива, в които не се използва мая за хляб, тъй като повлиява средата, в която се развиват дрождите. Има добра разтворимост във вода. Прекомерната консумация може да предизвика слабителен ефект.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, далеч от пряка слънчева светлина!
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител
Производител: El Compra import GmbH & Co KG, Германия
Вносител: Холиста Експрес ЕООД гр. София, кв. Полигона, бл.43 ,
www.revita.bg; www.elcompra.de
Тел.: 0700 12498