Екстра върджин гурме масло от кедрови ядки - Франция, 240 ml
Референция: 021835 (2183) GUEN
Huile de Pignon de Pin, студено пресованото масло от кедрови ядки, е истинско кулинарно съкровище, вдъхновено от средиземноморската кухня
Кедровите ядки, известни със своя богат, ядков вкус и изтънченост, са сред най-скъпите ядки в света заради сложния процес на добиване и ограниченото производство. Това масло, произведено чрез прецизно студено пресоване на леко запечени ядки, разкрива техния уникален характер и изключителни качества.
Произведено от Maison Guénard, емблематичен френски бранд с традиция от 1824 година, Huile de Pignon de Pin предлага ненадмината мекота, леко сладък вкус и деликатен аромат. Независимо дали го използвате за салати, основни ястия или гурме десерти, това масло придава елегантност и средиземноморска нотка, която ще превърне всяка рецепта в празник за сетивата.
Изборът на шеф готвачите
Кедровите ядки и студено пресованото масло от тях са ключови съставки в кухните на най-престижните ресторанти по света. Шеф готвачи ги избират заради тяхната способност да придават изисканост на всяко ястие. Маслото от кедрови ядки често се използва като завършек върху фини ястия – като запечена сьомга, пушена патица или карпачо от говеждо, където неговият мек вкус и деликатен аромат подчертават естествените нотки на продуктите.
В италианската кухня кедровите ядки са основа за класическото песто, докато във френската те се използват за обогатяване на винегрети, подчертаване на вкуса на зрели сирена като комте и добавяне на ядков акцент към ризото или полента. Маслото, със своята гладка текстура и леко сладък профил, е ценено заради способността си да трансформира обикновени ястия в гурме изживявания – черта, която го прави незаменим инструмент за кулинарно творчество.
Уникалните вкусови характеристики на маслото от кедрови ядки
-
Вкус
Мек, ядков, с деликатно сладък нюанс, който съчетава финес и изтънченост.
-
Аромат
Лек и приятен, с характерни ядкови нотки, които придават изисканост на всяко ястие.
-
Цвят
Светлозлатист, елегантен и чист – знак за неговото високо качество и натуралност.
-
Текстура
Гладка и кадифена, лесно се абсорбира в ястията, като добавя нежност и баланс.
Как да използваме Huile de Pignon de Pin в кухнята
Маслото от кедрови ядки е изключително подходящо като финален щрих към студени ястия или като завършек при готвене. Ето някои от най-добрите начини да го включите в менюто си:
-
Салати и дресинги
Добавете няколко капки за изтънчен акцент върху салати с рукола, спанак или свежи зеленчуци. Перфектно за винегрети с леко сладки или цитрусови нотки.
-
Зеленчуци
Полейте го върху задушени на пара тиквички, броколи или печени патладжани, за да обогатите вкуса им.
-
Основни ястия
Идеално за риба на грил или пушени меса като патешки гърди или прошуто.
-
Сирена
Съчетава се отлично с топли или студени сирена като козе сирене или комте, подчертавайки техния вкус.
-
Десерти
Перфектно за сладкиши, базирани на ядки или сушени плодове, като тартове или бисквити.
Какво прави кедровите ядки толкова скъпи
Кедровите ядки са сред най-ценните и скъпи ядки в света, благодарение на комбинацията от уникален произход, трудоемък добив и културна значимост. Те се добиват от величествени дървета като пинии и сибирски кедри, които започват да произвеждат ядки едва след 15-20 години. Шишарките се събират ръчно, сушат се внимателно, а ядките се отделят с прецизност от твърдата им черупка. Освен това тези дървета растат в ограничени райони със специфични климатични условия, което прави производството ограничено.
Кедровите ядки имат впечатляваща дългогодишна история – те се консумират от над 10 000 години. Древните римляни и египтяни ги използвали не само в кулинарията, но и в медицината. Днес те са икона на средиземноморската кухня и основна съставка за прочутото италианско песто – класически сос от босилек, чесън, зехтин, пармезан и кедрови ядки.
Тези ядки не само са кулинарен деликатес, но и играят важна екологична роля – кедровите дървета стабилизират почвите, подпомагат биоразнообразието и осигуряват храна за дивата природа. Освен това в много култури кедровите ядки са символ на плодородие и дълголетие, тъй като идват от дървета, които могат да живеят стотици години. Всички тези фактори, съчетани с изтънчения вкус и високата хранителна стойност, превръщат кедровите ядки в един наистина луксозен естествен продукт.
Кедровите ядки – източник на богатство и здраве
Кедровите ядки са сред най-добрите природни източници на хранителни вещества и се отличават със своите уникални свойства. Те са богати на:
-
Полиненаситени мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето и кръвоносните съдове.
-
Витамин Е, мощен антиоксидант, който предпазва клетките от стареене и поддържа кожата здрава.
-
Магнезий, който укрепва нервната система, намалява стреса и подобрява съня.
-
Цинк, който подпомага имунната система, подобрява състоянието на кожата и косата и ускорява зарастването на рани.
-
Желязо, което предотвратява анемията и увеличава енергийните нива.
-
Антиоксиданти, които защитават организма от вредното влияние на свободните радикали.
Основни ползи за здравето от маслото от кедрови ядки
-
Подпомага здравето на сърцето, като регулира нивата на холестерола.
-
Укрепва имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции.
-
Поддържа кожата здрава, хидратирана и еластична, благодарение на витамин Е.
-
Намалява стреса и подпомага добрия сън с помощта на магнезий.
-
Стимулира мозъчната функция и концентрацията чрез богатия си състав от полезни мазнини.
-
Увеличава енергийните нива и предотвратява умората с високото съдържание на желязо.
Maison Guénard – изтънченост и традиция от 1824 г.
Maison Guénard е водещ френски производител на ядкови масла, известен със своята отдаденост към качеството и съвършенството. С дългогодишна традиция и модерни технологии, компанията създава масла, които вдъхновяват професионални и домашни кулинари по цял свят. Маслото от кедрови ядки е част от тяхната селекция, известна с безупречния си вкус и изключителните ползи за здравето.
Вкусно предложение
Рецепта за зеленчукови кюфтенца с масло от кедрови ядки
Необходими продукти:
-
200 г настъргани тиквички
-
100 г моркови, настъргани
-
50 г сирене фета
-
1 яйце
-
50 г галета
-
2 с.л. масло от кедрови ядки
-
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
-
Смесете настърганите тиквички и моркови в купа. Добавете сиренето, яйцето, галетата и подправките.
-
Оформете малки кюфтенца и ги запържете в загрят тиган с масло от кедрови ядки до златисто.
-
Сервирайте с лек сос от кисело мляко и пресен копър.
Huile de Pignon de Pin е маслото, което ще внесе изтънченост и уникален вкус във вашата кухня. То не само ще обогати ястията ви, но и ще направи готвенето вдъхновяващо и здравословно гурме изживяване.
Съставки: 100% студено пресовано масло от кедрови ядки.
| Хранителна стойност: | В 100 ml: |
| Енергия |
3700 kJ/900 kcal |
| Мазнини |
100 g |
| Наситени | 15 g |
| Въглехидрати | 0 g |
| Захари | 0 g |
| Протеини | 0 g |
| Сол | 0 g |
Не съдържа: Консерванти или други добавки.
240 ml
Дозировка и приложение
Препоръчителна употреба: Подходящо за готвене и подправяне на ястия. Идеално за салати, маринати, сосове и дресинги. Отличен избор за гурме ястия и изискани рецепти.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца! Да се пази от светлина и топлина.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител
Производител: La Compagnie des Saveurs, Франция
Вносител: Холиста Експрес ЕООД, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.huiles-guenard.com
Тел.: 0700 12498
Цветна есенция Синап (Mustard) N°21 – Светлина...
Коса и кожа - Етерично масло от...
Bio Maitake Extrakt / Био Майтаке, 60...
Кокосово масло, 1000 mg х 120 капсули
Рейши – Имунна защита и жизнен тонус,...
Алтернативен заместител на обикновената сол (с леко...
Lutein / Лутеин 20 mg х 60...
Зрение - Черна боровинка, 300 mg x...
Клипс "Aroma Defence" за деца - Репелент...
Билкова паста за здрави бели дробове, 240... 
