Екстра върджин гурме масло от рапица - Франция, 240 ml
Референция: 021811 (2181) GUEN
Рапичното масло„ Christophe Hay-Guénard“ е селекция от най-добрите реколти на растението Brassica napus от Централния регион в долината на река Лоара
Суровината за това гастрономическо, студено пресовано, 100% рапично масло е преминала през тест за препичане, за да се гарантира, че запазва само най-добрите флорални и билкови нотки. Има кехлибарен цвят и леко ядков вкус. Най-добре се използва в студено готвене за дресинги за салати, веган майонеза, сосове, маринати, със сурови зеленчуци или за добавяне на изтънченост към готвени ястия.
Каква е спецификата на студено пресованото рапично масло
Необработеното рапично масло има по-ниска точка на димене от рафинираното и е подходящо само за студено използване или за леко задушаване. При температура от 140°C рапичното масло се разлага. За да не се унищожат ценните му съставки и да не се образуват вредни продукти от разлагането (напр. транс мазнини), е по-добре да не се нагрява.
Полезен състав на маслото от рапица
Рапичното масло запазва всички полезни микроелементи на растението, а именно: витамините A, B, E, K, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, каротеноиди, магнезий, калций, фосфор, мед и цинк. Освен това, рапицата е източник на естрадиол – аналог на женския хормон. В маслото остава незначително количество ерукова киселина – мононенаситена Омега-9 мастна киселина, присъстваща под формата на триглицериди в състава на всички маслодайни растения.
Полиненаситените мастни киселини и мононенаситената олеинова киселина, които се съдържат в рапичното масло, могат да намалят дела на нежелания LDL холестерол (липопротеини с ниска плътност) в кръвта. Тъй като олеиновата киселина има само една двойна връзка в химическата си структура, тялото предпочита да я включва в LDL частиците. Олеиновата киселина е по-малко податлива на окисление, води до по-рядко образуване на плаки в артериите и следователно до намален риск от атеросклероза.
Познатите като Омега-3 мастни киселини – EPA – ейкозапентаенова киселина и DHA – докозахексаенова киселина, имат антитромботични, противовъзпалителни, бронхиални и вазодилататорни ефекти.
Рапичното масло е много полезно и за кожата. То овлажнява, облекчава възпаленията, предотвратява розацеята и лекува ожулвания. Много кремове, лосиони, тоници, шампоани и маски за коса се произвеждат на основата на масло от рапица.
Съставки: 100% студено пресовано масло от рапица.
| Хранителна стойност: | В 100 ml: |
| Енергия |
3700 kJ/900 kcal |
| Мазнини |
100 g |
| Наситени | 7 g |
| Въглехидрати | 0 g |
| Захари | 0 g |
| Протеини | 0 g |
| Сол | 0 g |
Не съдържа: Консерванти или други добавки.
240 ml
Дозировка и приложение
Препоръчителна употреба: Подходящо за подправяне на салати, сосове, дресинги и маринати.
Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца! Да се пази от светлина и топлина.
Годност и партида: Маркирани на опаковката.
Производител
Производител: La Compagnie des Saveurs, Франция
Вносител: Холиста Експрес ЕООД, гр. София, кв. Полигона, бл.43
www.revita.bg; www.huiles-guenard.com
Тел.: 0700 12498
Мултиминерали комплекс - Електролитен баланс, мускулна функция...
Босвелия фитозоми – с висока абсорбция -...
Сърдечна и мозъчна функция - Омега-3 от...
Bone Restore/ За здрави кости х 120...
Жълт кантарион премиум + розмарин и спирулина...
Билки за здрави бъбреци - Формула с...
Пробиотици за деца - Pro-Bio Junior mit...
Ortiga / Коприва (тинктура) / Кръвоносна система,...
Мулти пробиотик за деца Big Friends, 3...
Майтаке D-фракция – имунитет и метаболитен профил,... 
